شاخص تورم Inflation Rate چیست؟ آموزش ویدیویی تورم در فارکس
شاید هیچکس همانند ما ایرانیان با تورم و تاثیرات آن در جامعه و اقتصاد آشنا نباشد. تورم یکی از بخش ها و مفاهیم مهم اقتصاد است که بر اقتصاد کشورها تاثیر بسیار زیادی گذاشته و باعث کاهش یا افزایش ارزش ارز کشورها در بازار فارکس میشود. در این مقاله قصد داریم تا به صورت تخصصی به مفهموم تورم پرداخته و تاثیرات آن را در بازار فارکس بررسی کنیم.
تورم Inflation Rate چیست؟
شاخص تورم یا نرخ تورم (Inflation Rate) یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی است که میزان افزایش عمومی قیمتها و کاهش ارزش پول را نشان میدهد. در واقع، نرخ تورم نشاندهنده تغییرات در قیمتها در طول زمان است و به عنوان یک نشانگر مهم برای سلامت اقتصادی یک کشور شناخته میشود. تورم به معنی افزایش قیمت کالاها و خدمات میباشد. در اقتصاد جهان و صندوق ذخیره پول، تورم را به معیار افزایش قیمت ها در یک بازه زمانی معرفی میکند. هنگامی که مقدار شاخص تورم یک کشور افزایش پیدا میکند، به معنی آن است که هزینه زندگی و خدمات در آن کشور افزایش پیدا کرده است. هنگامی که تورم افزایش پیدا کند، شهروندان آن کشور با همان مقدار پول، کالا و خدمات کمتری را دریافت میکنند.
عوامل به وجود آمدن تورم Inflation Rate
تورم یک پدیده چند وجهی است که توسط عوامل مختلفی تحت تأثیر قرار میگیرد؛ این عوامل میتوانند از جنبههای اقتصادی، سیاستی، اجتماعی و حتی طبیعی باشند. دلایل به وجود آمدن تورم در کشورها یکسان نبوده و نمیتوان دلایل مشخصی را برای آن تعریف کرد. یکی از دلایل به وجود آمدن تورم به دلیل افزایش تقاضا میباشد.
هنگامی یک کشور اقتصادی شکوفایی داشته باشد و درحال رشد باشد، مشاغل زیادی به وجود میآید. با افزایش مشاغل و سطح درآمد جامعه، تقاضا برای خرید کالاها افزایش پیدا میکند. با این افزایش تقاضا، کارخانه جات و تولیدکنندگان به دلیل افزایش تقاضا، قیمت محصولات خود را افزایش میدهند که به همین دلیل تورم در اقتصاد کشور افزایش پیدا میکند. مثال این عامل میتوان به خرید جوجه کباب توسط مردم در روز سیزده بدر اشاره کرد که در این روز به دلیل افزایش تقاضا و نبود کالا، قیمت جوجه کباب افزایش پیدا میکند.
دلیل دیگر به وجود آمدن تورم به دلیل افزایش هزینه های تولید میباشد. هنگامی که هزینه خرید مواد اولیه برای تولید یک محصولات افزایش پیدا کند، قیمت آن محصول افزایش پیدا کرده و باعث به وجود آمدن تورم در جامعه میشود. به طور مثال با افزایش قیمت خوراک دام، هزینه تولید شیر و گوشت افزایش پیدا کرده و تورم در جامعه افزایش پیدا میکند.
بدهی های کشور نیز باعث به وجود آمدن تورم در جامعه میشود. هنگامی که دولت بدهی داشته باشد اقدام به افزایش مالیات ها کرده که باعث میشود تا تولید کنندگان اقدام به افزایش قیمت ها کنند. دلایل دیگر میتوان به اقدام به چاپ پول توسط دولت اشاره کرد که با افزایش چاپ پول ارزش آن کاهش پیدا کرده و قیمت محصولات افزایش پیدا میکند.
نحوه محاسبه تورم به چه صورت است؟
کشورها در جهت نشان دادن نرخ تورم و محاسبه آن از شاخص های اقتصادی استفاده میکنند. یکی از این شاخص های اقتصادی CPI نام دارد. شاخص CPI که به صورت کامل تری در یک مقاله آن را توضیح دادهایم، به عنوان یک شاخص برای نشان دادن تغییرات قیمت برای دسته از کالاها و خدمات میباشد. این شاخص برای کنترل اقتصاد کشور و نشان دادن سلامت آن استفاده میشود. با مشاهده این شاخص اقتصادی میتوان به تغییرات قیمت کالاها و خدمات زندگی یک جامعه پی برد.
البته شاخص های اقتصادی دیگر مانند WPI و PPI نیز وجود دارد.
تاثیر تورم بر جامعه و مردم یک کشور
تورم همان طور که میدانید بر مردم و جامعه تاثیر بسیار زیادی میگذارد. همان طور که گفته شد، هنگام افزایش تورم قیمت کالاها افزایش پیدا کرده و قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند. با طولانی شدن افزایش تورم، اقتصاد کشور دچار مشکل شده و رشد اقتصادی کاهش پیدا میکند.
تاثیر شاخص تورم در فارکس چیست؟
نرخ تورم به عنوان یکی از شاخص های مهم در بازار فارکس شناخته میشود. با توجه به اینکه در بازار فارکس با ارز کشورها معامله میکنیم. هر شاخص اقتصادی بر ارز آن کشور تاثیر گذار بوده و باعث افزایش یا کاهش آن ارز میشود. به طور مثال با افزایش تورم در آمریکا، بانک مرکزی یا همان فدرال رزرو آمریکا، در جهت کنترل تورم، اقدام به افزایش نرخ بهره میکند. همان طور که میدانید با افزایش نرخ بهره، مردم و سرمایه گذاران سرمایه خود را در بانک ها قرار میدهند که باعث افزایش ارز دلار میشود. پس با همین تحلیل ساده از تاثیرگذار بودن آن میتوان مطلع شد.
About محسن مجیدی راد
معامله گر و مدرس آکادمی مجیدی راد با یک دهه تجربه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال دارای مدرک DBA و POST DBA
More Posts by محسن مجیدی راد
دیدگاهتان را بنویسید