شاخص تولید ناخالص داخلی GDP چیست؟ تاثیر آن در فارکس
امروزه با توجه به شرایط اقتصادی جهان، دیگر تنها داشتن نیروهای نظامی و تسلیحات برای یک کشور قدرت محسوب نشده و میزان آن از قدرت اقتصادی بسیار کمتر شده است. کشورهایی مانند چین و آمریکا با افزایش تولید با یکدیگر مانند یک جنگ واقعی در حال رقابت هستند. افزایش تولیدات یک کشور نشان دهنده رونق اقتصادی آن کشور بوده و وضعیت خوب اقتصاد یک کشور را نشان میدهد. شاخص تولید ناخالص داخلی یا GDP نشان دهنده میزان تولید یک کشور بوده و میزان آن قدرت اقتصادی آن کشور را نشان میدهد. با توجه به اهمیت این شاخص در تحلیل های اقتصادی یک کشور و تحلیل های جفت ارزهای فارکس در ادامه به صورت کامل این شاخص اقتصادی را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد.
شاخص GDP تولید ناخالص داخلی چیست؟
شاخص تولید ناخالص داخلی یا GDP یکی از شاخص های اقتصادی مهم کشورهای جهان بوده و نشان دهنده میزان ارزش تولید کالا و خدماتی است که یک کشور تولید کرده است. در گذشته شاخص GDP کمی متفاوت تر از شاخص GDP بود که از سال 1934 فردی به نام سیمون کوزنتس که یک نابغه اقتصاد دان بود و دارای جایزه نوبل بود، شاخص GDP را به شکل کنونی ابداع کرد. شاخص GDP به دو صورت هر فصل و سالانه منتشر شده و میزان آن نشان دهنده وضعیت اقتصادی کشور است. اگر میزان GDP برای یک کشور مثبت باشد، نشان دهنده وضعیت خوب اقتصاد آن کشور بوده و در صورت منفی بودن آن، وضعیت بد اقتصاد کشور را نشان میدهد.
اگر گزارشات GDP برای یک کشور به صورت مداوم منفی باشد، وضعیت اقتصاد آن کشور در وضعیت خوبی نبوده و خطر رکورد را به همراه دارد. نکته مهمی که در رابطه با GDP باید به آن توجه داشت این است که این شاخص میزان تولید ناخالص داخلی در گذشته را نشان داده و مربوط به حال حاضر نیست و از این رو به این شاخص یک شاخص عقب مانده گفته میشود.
فرمول مربوط به شاخص اقتصادی که سیمون کوزنتس آن را ابداع کرده است به این صورت میباشد که میزان تولید شرکت های بومی کشور به همراه شرکت های خارجی که داخل خاک آن کشور در حال تولید هستند با یکدیگر جمع شده و تشکیل دهنده شاخص تولید ناخالص داخلی میباشد. البته شرکت های بومی که خارج از کشور در حال تولید هستند شامل این شاخص اقتصادی نخواهند شد.
نحوه محاسبه شاخص تولید ناخالص داخلی GDP
برای محاسبه مقدار شاخص تولید ناخالص داخلی به دو روش میتوان آن را بدست آورد. روش استفاده از درآمد و روش استفاده از هزینه ها. باید توجه داشته باشید که روش دوم یعنی هزینه بیشتر استفاده شده اما در کل باید هر دو به یک عدد برسند. در روش اول که استفاده از درآمد بوده از طریق مقادیر مالیات، سود ناخالص، حقوق کارمندان و کم کردن این مقدار با یارانه ها میزان درآمد از اقتصاد بدست خواهد آمد. در روش دوم یعنی هزینه، صادرات، هزینه های دولت، کل مصرف و سرمایه گذاری را با هم جمع کرده و مقدار بدست آمده نشان دهنده GDP خواهد بود.
تفاوت شاخص GDP و GNP چیست؟
شاخص GNP با شاخص GDP شامل تفاوت هایی شده و این تفاوت ها مربوط تابعیت شرکت هایی است که در حال تولید هستند. شاخص GNP به تولید ناخالص ملی اشاره دارد و شامل درآمد شرکت های بومی میشود که در داخل کشور و خارج از کشور در حال تولید هستند. تفاوت این شاخص با شاخص GDP در شامل شدن شرکت های بومی خارج از کشور بوده و درآمد این شرکت ها در این شاخص لحاظ میشود. اما شرکت های کشورهای دیگر که در خاک این کشور در حال تولید هستند را لحاظ نکرده و تفاوت این دو شاخص در این توضیحاتی است که داده شد.
تاثیر شاخص تولید ناخالص داخلی GDP در فارکس
شاخص GDP یکی از شاخص های مهم اقتصادی کشورهای دنیا بوده که معامله گران فارکس مخصوصا معامله گران فاندامنتال یا بنیادی فارکس به آن توجه بسیار زیادی دارند. در تقویم اقتصادی فارکس نیز این شاخص از جمله اخبار مهم است که هنگام انتشار میزان شاخص GDP ، بازار فارکس و جفت ارزهای مرتبط با کشور منتشر کننده این شاخص از نوسانات بسیار زیادی برخوردار میشوند. البته همیشه تاثیر پذیری از انتشار این شاخص اقتصادی در فارکس به یک صورت نبوده و باید به عوامل تاثیر گذار دیگری نیز توجه داشته باشید. هنگامی که این شاخص اقتصادی در حال رشد بوده و نشان دهنده شکوفایی اقتصادی آن کشور است، باید نگاه ویژه ای به سیاست های بانک مرکزی برای تعیین نرخ بهره داشته باشید.
همان طور که گفته شد، هنگامی که شاخص GDP در حال رشد بوده و اقتصاد وضعیت خوبی دارد، مصرف کنندگان با توجه به وضعیت خوب اقتصادی شروع به خرید بیشتر کرده و میزان مصرف بالا میرود. با افزایش مصرف و با توجه به قانون عرضه و تقاضا، قیمت محصولات افزایش پیدا کرده و در چنین شرایطی برای کنترل تورم، بانک مرکزی کشور به دنبال افزایش نرخ بهره میباشد.
به طور کلی تاثیر پذیری و واکنش معامله گران به انتشار میزان GDP را میتوان به سه دسته تقسیم کرد. اولین واکنش و تاثیر بر این شاخص هنگامی است که میزان انتشار کمتر از حد انتظار کارشناسان اقتصادی باشد. در چنین شرایطی با توجه به اینکه اخبار منفی برای ارز مورد نظر منتشر شده است، معامله گران شروع به فروش ارز مورد نظر کرده و ارزش آن شروع به کاهش خواهد کرد.
در صورتی که میزان شاخص GDP با انتظار کارشناسان اقتصادی تقریبا برابر باشد، باید ابتدا به موارد دیگر نیز معامله گران توجه داشته باشند. به طور مثال میزان اعلام شده را با سه ماه قبل و یک سال قبل مقایسه کرده و پس از آن وضعیت اقتصادی کشور مورد نظر را بسنجند و در معاملات خود از آن استفاده کنند.
در تاثیر پذیری میزان شاخص GDP در هنگام بیشتر از حد انتظار، معمولا ارز مورد نظر تقویت شده و دچار نوسانات بسیار زیادی در دقایق اولیه انتشار آن میشود.
About محسن مجیدی راد
معامله گر و مدرس آکادمی مجیدی راد با یک دهه تجربه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال دارای مدرک DBA و POST DBA
More Posts by محسن مجیدی راد
دیدگاهتان را بنویسید