اقتصاد کلان چیست؟ مفاهیم مهم اقتصاد کلان در بازارهای مالی
اقتصاد کلان به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصاد شناخته میشود که برای مشاهده دید مناسب تری از وضعیت اقتصادی یک کشور استفاده میشود. دید اقتصاد کلان بسیار وسیع تر از اقتصاد خرد بوده و به موارد بیشتری میپردازد که در بلند مدت، تحلیل های خوبی به تحلیل گران میدهد. با توجه به اینکه مقیاس اقتصاد کلان، متفاوت از اقتصاد خرد بوده و اطلاعات خوبی را به ما میدهد، به معامله گرانی که علاقه مند به مباحث فاندامنتال یا بنیادی در بازارهای مالی هستند، توصیه میکنیم تا با اقتصاد کلان در بازارهای مالی آشنا شوند. در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل به تمامی بخش های مرتبط با اقتصاد کلان پرداخته و شاخص های مهم اقتصادی مرتبط با آن را معرفی کنیم.
اقتصاد کلان چیست؟
اقتصاد کلان به بخشی از علم اقتصاد اشاره دارد که به بررسی و تحلیل وضعیت و عملکرد اقتصاد به صورت کلی در سطح ملی و بینالمللی میپردازد. اقتصاد کلان همان طور که از نام آن پیداست، به صورت گسترده و کامل به تمامی بخش های اقتصاد اشاره دارد. بر خلاف اقتصاد خرد که بر تصمیم گیری های فردی در اقتصاد میباشد، اقتصاد کلان جنبه های مختلفی از اقتصاد را بررسی کرده و این بررسی به دولت ها برای تصمیم گیری های آینده بسیار کمک میکند. هدف اقتصاد کلان در کشورهای جهان این است که رشد اقتصادی کشور را بهبود بخشیده و سطح زندگی مردم خود را بهبود دهند.
اهداف اقتصاد کلان چه مواردی هستند؟
همان طور که در بالا نیز گفته شد، هدف اصلی اقتصاد کلان، رشد اقتصادی و استاندارد کردن سطح زندگی مردم میباشد. این اهداف را میتوان در مواردی همچون کاهش نرخ بیکاری، کنترل تورم و افزایش بهره وری مشاهده کرد. به طور مثال با کاهش نرخ بیکاری در جامعه، وضعیت اقتصادی خانوار بهبود پیدا کرده و سطح زندگی در چنین کشوری افزایش پیدا میکند.
روش های کنترل اقتصاد کلان توسط دولت ها
همان طور که گفته شد، در اقتصاد کلان، رشد اقتصادی و بهبود سطح زندگی مردم هدف کلی آن بوده و توسط دولت ها این امر دنبال میشود. به همین منظور دولت ها سعی در بهبود اقتصاد را داشته تا سطح رضایت مردم را افزایش دهند. در اینجا به چندین مورد از روش های تاثیرگذاری دولت ها بر اقتصاد کلان خواهیم پرداخت. این روش ها شامل سیاست های پولی میباشد که دولت ها اجرا کرده و سیاست های خود را اجرا میکنند. این سیاست ها بر عرضه پول و نرخ بهره بانکی تاثیر گذاشته و باعث اجرای مواردی میشود که در انتها در صورت موفق بودن، بر رشد اقتصادی کشور تاثیرگذار خواهد بود.
سیاست پول انبساطی در اقتصاد کلان
همان طور که میدانید رکود، یکی از مشکلات اقتصادی میباشد که دولت ها برای حل آن، روش های مختلفی دارند. در هنگام رکود در اقتصاد، دولت ها و بانک مرکزی، سیاست پولی انبساطی را اجرا میکنند که باعث رشد اقتصادی میشود. این روش به این صورت میباشد که در مرحله اول نرخ بهره بانکی کاهش پیدا میکند. پس از آن، بانک مرکزی اقدام به چاپ پول و عرضه آن خواهند کرد.
سیاست پول انقباضی در اقتصاد کلان
یکی از مشکلات دیگر اقتصاد که در دوران رونق شکل گرفته و قدرت خرید مردم را کاهش میدهد، تورم است. برای این منظور و در سیاست های اقتصاد کلان، بانک مرکزی از روش پولی انقباضی استفاده کرده و با فروش اوراق بهادار در بازار و افزایش نرخ بهره، عرضه پول را کاهش داده و تورم را از این طریق کنترل میکند.
شاخص های تعیین کننده برای اقتصاد کلان
در دنیا و اقتصاد کشورها، شاخص های اقتصادی مختلفی وجود دارند که از طریق آنها، امکان بررسی اقتصاد یک کشور وجود دارد. این شاخص ها هرکدام وضعیت بخشی از اقتصاد را نشان داده و به تحلیل گران این امکان را میدهد تا از اطلاعات این شاخص های اقتصادی در جهت بررسی و بهبود اقتصاد استفاده کنند. در اینجا به چند مورد از شاخص های اقتصادی که در اقتصاد کلان کاربرد بسیار دارد خواهیم پرداخت.
شاخص تولید ناخالص داخلی (GDP)
شاخص تولید ناخالص داخلی یا همان GDP از جمله شاخص های مهم برای اقتصاد کلان است که در مقاله مربوط به خود به صورت کامل به آن پرداختهایم. اگر تقویم اقتصادی کشورها را مشاهده کرده باشید، گزارشات این شاخص را مشاهده کردهاید. گزارشات شاخص GDP به صورت فصلی و سالانه منتشر میشود. کاربرد شاخص GDP برای انتشار میزان رشد اقتصادی کشور در یک بازه زمانی مشخص است. این شاخص، مهمترین شاخص اقتصادی در اقتصاد کلان است!
شاخص تورم در اقتصاد کلان
هرچند تورم برای ما ایرانی ها یک دوست و رفیق جدانشدنی است اما تورم به معنی افزایش قیمت کالاها و خدمات و کاهش قدرت خریداران و مصرف کنندگان میباشد. یکی از دلایل ایجاد تورم، افزایش تقاضا برای خرید است که با کاهش عرضه آن محصول و افزایش تقاضا، قیمت محصول افزایش پیدا کرده و قدرت خرید مصرف کننده کاهش پیدا میکند. هرچند در ابتدا تورم نشان دهنده رشد اقتصادی بوده و نشان دهنده قدرت خرید مردم است. اما با ادامه پیدا کردن تورم، رفته رفته، قدرت خرید مردم کاهش پیدا میکند و ارزش پول ملی کشور با خاک یکسان میشود! در دنیا نرخ تورم معقول و مناسب، 1 تا 3 درصد است که این میزان برای ما ایرانی ها یک شوخی خنده دار است…
شاخص نرخ بیکاری در اقتصاد کلان
شاخص نرخ بیکاری نیز به عنوان یکی از شاخص ها مهم برای اقتصاد کلان شناخته میشود. مقاله مربوط به شاخص نرخ بیکاری به صورت کامل تری در دسترس است که امکان مطالعه آن را دارید. نکته مهم در مورد شاخص بیکاری این است که میزان این شاخص از افرادی محاسبه میشود، که بیکار بوده و به دنبال کار هستند. در این بین، افرادی که بازنشسته بوده یا از کار افتادهاند، نقشی در محاسبه این شاخص ندارند. با توجه به اینکه بیکاری رابطه مستقیمی با اقتصاد داشته و رشد اقتصادی را نشان میدهد، از آن میتوان برای مشاهده میزان سلامت اقتصاد یک کشور و اقتصاد کلان استفاده کرد.
نرخ بهره در اقتصاد کلان
نرخ بهره نیز از جمله شاخص های اقتصادی است که در یک مقاله به صورت کامل به آن پرداخته و توضیح دادهایم. نرخ بهره به میزان بازدهی گفته میشود که وام گیرنده باید به وام دهنده پرداخت کند. همان طور که میدانید میزان نرخ بهره توسط بانک مرکزی محاسبه شده و اعلام میشود. از آنجایی که نرخ بهره تاثیر مستقیمی بر اقتصاد دارد، یکی از شاخص های مهم در اقتصاد کلان محسوب میشود.
About محسن مجیدی راد
معامله گر و مدرس آکادمی مجیدی راد با یک دهه تجربه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال دارای مدرک DBA و POST DBA
More Posts by محسن مجیدی راد
دیدگاهتان را بنویسید