شاخص قیمت مصرف کننده CPI چیست؟ تاثیر آن در فارکس
شاخص CPI یا قیمت مصرف کننده یکی از مهمترین شاخص های اقتصادی کشورهاست که تاثیر بسیار زیادی در نوسانات بازار فارکس داشته و بر سیاست های تغییر نرخ بهره بانک های مرکزی جهان تاثیر میگذارد. این شاخص شامل نکات مهمی بوده که باید با این موارد آشنا باشید تا به راحتی بتوانید به عنوان یک معامله گر فارکس استفاده کننده در تحلیل فاندامنتال فارکس از آن استفاده کنید. در این مقاله از آکادمی مجیدی راد به صورت کامل به این شاخص اقتصادی خواهیم پرداخت.
شاخص قیمت مصرف کننده CPI چیست؟
شاخص CPI یا قیمت مصرف کننده یکی از شاخص های مهم اقتصادی بوده و برای تعیین میزان هزینه زندگی در کشورهای جهان میباشد. شاخص CPI از زمان جنگ جهانی دوم ابداع شد و شاخصی بود برای نشان دادن هزینه زندگی مردم کشورهای جهان که از اهمیت بالایی برخوردار بود. شاخص CPI به صورت ماهانه، فصلی و سالانه منتشر میشود. با این الگوی انتشار شاخص قیمت مصرف کننده، تحلیل گران این امکان را دارند تا مقدار منتشر شده را با دوره های قبل مقایسه کنند. به میزان تغییری که در مقدار شاخص CPI رخ میدهد تورم گفته میشود که نشان دهنده میزان تورم کالاها و خدمات کشور بوده و آن را به تحلیل گران میدهد. در سال 1984 نقطه عدد 100 برای میزان اندازه گیری شاخص CPI در نظر گرفته شد. پس از این سال در صورتی که مقدار شاخص CPI 130 اعلام شود یعنی تورم 30 درصد از مقدار اولیه سال 1984 بیشتر است.
شاخص قیمت مصرف همان طور که گفته شد برای تعیین میزان تورم بوده و معیار مناسب تورم برای کشورها 2 درصد میباشد. شاخص قیمت مصرف کننده را یک شاخص عقب مانده نیز میگویند و دلیل این نام گذاری برای این شاخص نیز به دلیل این است که میزان اعلام شده مربوط به دوره گذشته بوده و وضعیت اقتصادی حال حاضر مربوط به مقدار این شاخص نمیشود. مقدار اعلام شده برای شاخص CPI در صورتی که مثبت باشد، نشان دهنده افزایش قیمت ها برای مصرف کنندگان بوده و نمایان گر افزایش تورم در اقتصاد میباشد. همچنین در صورتی که میزان شاخص قیمت مصرف کننده منفی باشد، نشان دهنده کاهش قیمت محصولات و کاهش تورم میباشد.
واکنش بانک های مرکزی جهان به میزان شاخص CPI بستگی به شرایط اقتصادی دارد. به طور مثال در شرایطی که وضعیت اقتصادی کشور خوب است، در صورت مثبت اعلام شدن شاخص CPI بانک مرکزی با افزایش نرخ بهره، تورم ایجاد شده را کنترل میکند که به دلیل افزایش نرخ بهره، معامله گران شروع به خرید ارز کشور مورد نظر کرده و ارزش ارز آن در بازار فارکس افزایش پیدا میکند. اما در صورتی که وضعیت اقتصادی کشور در وضعیت مناسبی نباشد، ممکن است واکنش معامله گران کمی متفاوت تر باشد و معاملهگران اقدام به خرید ارز مورد نظر نکنند.
نحوه محاسبه شاخص CPI
محاسبه شاخص CPI از طریق اقلام کالاها و خدماتی است که از طریق آن میزان تورم را در اقتصاد کشور را اندازه گیری میکنند. شاخص قیمت مصرف کننده شامل 80 زیر شاخص بوده که شامل دسته بندی های مختلفی همچون: حمل نقل، خوراک، پوشاک و مسکن میشود. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که نحوه محاسبه شاخص قیمت مصرف کننده در کشورهای جهان با یکدیگر کمی متفاوت است.
شاخص CPI شامل چه کالاها و خدماتی را میشود؟
شاخص CPI شامل 200 کالا و خدمات میشود که در مجموع در 8 دسته بندی قرار دارد. این دسته بندی ها شامل موضوعاتی همچون حمل و نقل، پوشاک، نوشیدنی ها و خوراک، خدمات پزشکی، آموزش، ارتباطات، خدمات تفریحی میشود.
آیا شاخص CPI بهترین گزینه برای سنجش تورم است؟
بله از طریق شاخص CPI میتوان به راحتی میزان تورم را محاسبه کنید.
نرخ تورم = [CPI(c) – CPI(b)] / CPI(b)
تاثیر شاخص CPI در بازار فارکس
در بالا توضیحاتی در مورد تاثیر گذاری شاخص CPI داده شد. همان طور که میدانید در بازار فارکس ارزهای کشورهای جهان خرید و فروش شده و شاخص اقتصادی که نمایانگر وضعیت اقتصادی آن کشور است، بر روی ارز خود تاثیر گذار است. شاخص CPI با توجه به اینکه نمایان گر میزان تورم کشور بوده و بر سیاست های پولی بانک مرکزی تاثیر گذار میباشد، یکی از شاخص های مهم برای معامله گران فاندامنتال در بازار فارکس است. این شاخص اقتصادی همان طور که که گفته شد، در صورت مثبت بودن آن، بانک مرکزی را بر افزایش نرخ بهره وادار کرده و بر نرخ بهره کشور تاثیر گذار است. با افزایش نرخ بهره، میزان سرمایه گذاری بر روی ارز یک کشور افزایش پیدا کرده و ارز آن کشور تقویت میشود. بر اساس قانون عرضه و تقاضا هرچه تقاضا برای یک ارز افزایش پیدا کند، ارز آن ارز افزایش پیدا خواهد کرد. از این رو با انتشار میزان شاخص CPI میتوان به سیاست های آینده بانک مرکزی کشور مورد نظر خود پیش بینی خوبی داشته باشید.
ویدیوی آموزش سه شاخص تورمی
About محسن مجیدی راد
معامله گر و مدرس آکادمی مجیدی راد با یک دهه تجربه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال دارای مدرک DBA و POST DBA
More Posts by محسن مجیدی راد
دیدگاهتان را بنویسید