شاخص PMI یا مدیران خرید چیست؟ تاثیر در بازار فارکس
شاخص PMI یا شاخص مدیران خرید از جمله شاخص های مهمی است که تحلیل گران بازارهای مالی بویژه تحلیل گران فاندامنتال بازار فارکس توجه بسیاری زیادی بر آن دارند. این شاخص داده های مهمی داشته و هر معامله گر فارکس در هنگام انتشار آن باید دقت لازم را داشته باشد. در این مقاله قصد داریم تا به صورت کامل به جزئیات مهم شاخص PMI یا مدیران خرید پرداخته و تاثیر آن را در بازار فارکس و بورس بررسی کنیم، پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
شاخص PMI چیست؟
شاخص PMI یا شاخص مدیران خرید یکی از شاخص های مهم اقتصادی کشورهای جهان بوده و نشان دهنده وضعیت شرکت های تولید و خدماتی میباشد. شاخص مدیران خرید با نشان دادن وضعیت شرکت ها، دید مناسبی از شرایط فعلی و آینده این بخش به فعالین اقتصادی میدهد. به طور کلی شاخص PMI دارای دو شاخص تولید و شاخص خدمات میباشد که یک شاخص سوم از ترکیب این دو شاخص به وجود آمده است. شاخص PMI در سال 1948 توسط موسسه ISM در آمریکا به وجود آمد و پس از آن در کشورهای دیگر مانند سنگاپور (SIPMM) و هند (IHS Markit India) نیز ارائه شد.
یکی از مزیتها و کاربردهای شاخص PMI ارائه یک مسیر مناسب برای پیش بینی اقتصادی کشور است و دید خوبی به اقتصاد دان ها میدهد. شاخص مدیران خرید یکی از شاخص های مهم برای معامله گران بنیادی کار در فارکس و بازار بورس بوده و همچنین به تولید کنندگان نیز این امکان را میدهد تا از طریق بررسی آن در مورد تولیدات ماه آینده خود تصمیم گیری کنند.
نحوه محاسبه شاخص PMI
برای ارائه و تولید گزارش شاخص مدیران خرید یا PMI سوالات و پرسش نامه هایی از طریق موسسه مربوطه برای شرکت های مورد نظر ارسال میشود. این سوالات صرفا برای دریافت وضعیت این شرکت ها بوده و انتظارات از میزان تولید و ارائه خدمات از شرکت ها ندارند. این سوالات بر اساس 5 بخش بوده که شامل میزان سفارشات جدید که 30 درصد از سوالات را شامل شده و خروجی که 25 درصد از سوالات را شامل میشود. همچنین میزان اشتغال 20 درصد و میزان اقلام خریداری شده 10 درصد و زمان تحویل تامین کنندگان 15 درصد را به خود اختصاص میدهند. پس از دریافت این گزارشات از شرکت های مربوط و بررسی دقیق آنها عددی به دست خواهد آمد.
برای بدست آوردن عدد مربوط به شاخص PMI ابتدا گزارشات شرکت ها در سه دسته بندی تقسیم میشود. این دسته ها شامل شرکت هایی است که وضعیت مناسب را گزارش داده، وضعیت را معمولی گزارش داده و وضعیت را نامناسب گزارش داده است. پس از تقسیم بندی گزارشات شرکت ها در این سه دسته بندی از طریق فرمولی که ادامه خواهیم گفت عدد مورد نظر بدست خواهد آمد. در اینجا به شرکت های گزارش دهنده وضعیت مناسب (P1) گفته شده و به شرکت وضعیت معمولی (P2) و به شرکت های که وضعیت نامناسب را اعلام کردهاند (P3) میگوییم.
PMI = (P1*1) + (P2 * 0.5) + (P3*0)
عدد مبنای شاخص PMI عدد 50 میباشد که در صورت بیشتر بودن عدد اعلام شده بیشتر از این عدد نشان دهنده وضعیت مناسب اقتصادی این شرکت ها میباشد. همچنین در صورت کمتر بودن عدد اعلام شده از عدد 50 نشان دهنده وضعیت نامناسب این شرکت ها میباشد.
تاثیر شاخص PMI در بازار فارکس
شاخص PMI همان طور که گفته شد مبنای آن عدد 50 میباشد که با اعلام عدد این شاخص، در صورت بیشتر بودن از عدد 50 نشان دهنده وضعیت خوب اقتصاد میباشد. در صورت مثبت بودن عدد اعلامی، با توجه به اهمیت شاخص مدیران خرید تاثیر خوبی بر روی ارز کشور مورد نظر میگذارد. به طور مثال در جفت ارز USD/JPY با اعلام عدد مثبت برای شاخص PMI کشور آمریکا، این جفت ارز در دقایق اولیه انتشار این شاخص روند صعودی را در پیش گرفته و نوسانات خوبی را از خود نشان میدهد. همچنین در صورت منفی بودن و زیر عدد 50، نشان دهنده وضعیت بد اقتصاد آمریکا بوده و تاثیر منفی بر روی این جفت ارز خواهد داشت.
About محسن مجیدی راد
معامله گر و مدرس آکادمی مجیدی راد با یک دهه تجربه در بازار فارکس ، بورس و ارزهای دیجیتال دارای مدرک DBA و POST DBA
More Posts by محسن مجیدی راد
دیدگاهتان را بنویسید